Zlatenica

Zlatenica ali ikterus je razmeroma pogosta bolezen, pri kateri pride v telesu do povečane koncentracije bilirubina (t.i. hiperbilirubinemija). Bilirubin je končni produkt razgradnje hema (sestavina eritrocitov). V telesu se bilirubin nahaja v dveh oblikah – nekonjugirani in konjugirani obliki. Nekonjugiran bilirubin (indirektni) je netopen v vodi, toksičen in se ne more izločati iz telesa. V telesu se prenaša s pomočjo serumskih albuminov. Konjugiran bilirubin (direkten bilirubin) je manj toksičen, tvori se v jetrih iz nekonjugiranega, je vodotopen in se z žolčem izloča v črevo.

Simptomi in znaki zlatenice

Zlatenica se pri otroku in odraslem kaže z rumenkasto obarvanostjo oči (beločnice), kože in drugih tkiv.

Vzroki za zlatenico

Zlatenice delimo na nekonjugirane in konjugirane zlatenice.

  • Nekonjugirane zlatenice: Do njih pride pri povečani razgradnji eritrocitov (npr. pri hemolizi, hematomih, krvavitvah), motnjah v konjugaciji (npr. pri Gilbertovem sindromu ali pri novorojenčkih, kateri imajo zmanjšano delovanje encimov za konjugacijo), oviranem vstopu bilirubina v jetra (npr. pri portalni hipertenziji).
  • Konjugirane zlatenice: Nastanejo pri zastoju žolča (npr. zaradi tumorjev, vnetja jeter), dednih boleznih (npr. Rotor-jev sindrom).

Zlatenica pri novorojenčku

Zlatenica je pri novorojenčkih pogosta. Večinoma se pojavi zato, ker jetra še ne delujejo popolno (konjugacija bilirubina je šibka). Drugi vzroki so: okužbe, dedne bolezni, RH imunizacija, sferocitoza, zapore žolčevodov (npr. zaradi cist)… Ob ugotovljeni zlatenici mora zdravnik ugotoviti vzrok nastanka in ali je izmerjena koncentracija bilirubina lahko škodljiva. Zdravljenje zlatenice pri novorojenčku poteka najpogosteje s fototerapijo (golega otroka damo pod lučko). S tem pretvorimo nekonjugiran bilirubin v konjugiranega, ki pa se lahko izloča iz telesa, kar se vidi kot temen urin.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top