Kolposkopija

Kolposkopija je medicinski postopek pri katerem pregedamo tkivo materničnega vratu, vagine in vulve. Pri pregledu lahko ugotovimo mnoge značilnosti premalignih in malignih lezij in tako je kolposkopija skupaj s citologijo pomembna pri diagnostiki teh lezij. Postopek opravimo s pomočjo kolposkopa, ki poveča opazovana področja in tako omogoča lažje razlikovanje normalne sluznice od spremenjene. Prav tako je pri kolposkopiji možen odvzem tkiva za nadaljno patološko obravnavo. Glavna raba kolposkopije je pri zgodnji detekciji prekanceroznih lezij in ustreznemu zdravljenju le teh.

O temeljih kolposkopije

Po Priporočilih za odkrivanje, zdravljenje in nadzor bolnic s predrakavimi spremembami materničnega vratu je kolposkopija osnovna diagnostična metoda pri patološkem izvidu materničnega vratu (zmerne do hude displastilčne spremembe). Kolposkop nam omogoča binokularno opazovanje materničnega vratu, nožnice in spolovila z ustrezno povečavo. Omogoča:

  • odkrivanje patoloških sprememb opazovanih struktur
  • določanje obsežnosti lezij
  • ugotavljanje najprimernejših mest za biopsijo
  • odločitev o obsegu zdravljenja in spremljanju po zdravljenju

Koristna je tudi pri:

  • diagnozi subklinične infekcije s papiloma virusom
  • spremljanju stanja materničnega vratu med nosečnostjo
  • lokalizaciji eventuelnih razširitev sprememb v samo vagini

Pri vseh možnostih diagnostike pa je potrebno poznavanje posebnosti in sprememb struktur skozi rodno ali pomenopavzalno obdobje ženske. Zanesljivost kolposkopije pri odkrivanju raka materničnega vratu je okrog 86%, skupaj s citologijo ( v idealnih razmerah) pa kar 99%.

Aparat za kolposkopijo – kolposkop

Kolposkop, ki se uporablja pri ambulantnem delu je sestavljen iz glave in stabilizacijsko fiksacijske naprave. V glavi je sistem leč s fotografsko kamero, navadno pa tudi zeleni filter (opazovanje žilne slike). Pri delu se uporablja 7,5 do 15-kratna povečava, pri kateri je vidno polje 4-5 cm2. S premikanjem glave kolposkopa ali samega kolposkopa dosežemo želeno področje in primerno izostritev za pregled določenega področja. Stabilizacijsko-fiksacijski del naprave omogoča namestitev kolposkopa v določenem položaju.

Kako poteka pregled

Po namestitvi bolnice v litotomijski položaj na mizi, se uvede spekulum in namesti kolposkop. Najprej se nežno obriše morebitni izcedek in sluz s suhim tamponom gaze, nakar sledi tuširanje nožničnega dela maternice s 3% ocetno kislino. Pri tem se obarjajo glikoproteini in s tem odstranimo fibrinske obloge, celični drobir in sluz s površine, poleg tega pa prodira v medcelične špranje in povzorča nabrekanje epitelija. Pri nabreklem epiteliju pride do bledice tkiva in tako lahko bolj natančno razmejimo posamezne kolposkopske slike. Displastične celice se obarvajo belo zaradi koagulacije beljakovin. Bolj kot je celica displastična, več beljakovin vsebuje in tudi bolj belo se obarva.

Kolposkopija video

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top