Alkoholizem – odvisnost od alkohola

Alkoholizem je odvisnost od alkohola. Alkoholiki se ne morejo upreti alkoholu kljub škodljivim posledicam pitja. Toleranca do alkohola se pri alkoholikih neprestano veča, kar pomeni, da morajo za enak učinek popiti vse več alkohola. Po prenehanju pitja se pri njih pojavi odtegnitveni sindrom. Razvit alkoholik začne piti že na tešče, zjutraj, pije velike količine alkohola (npr. več litrov vina na dan), pije do pijanosti, ko več ni sposoben za kakršno koli opravilo.

Vzroki in tveganja za nastanek odvisnosti od alkohola

Vzroki uživanja alkohola so številni. Ali bo nekdo užival alkohol ali ne, je odvisno od človeka samega in okolja. Večje tveganje za nastanek odvisnosti imajo manj izobraženi, ljudje z nizkim samospoštovanjem, neuspešni, ljudje s težavnim otroštvom (nasilje v družini, alkoholizem pri starših …)… Dejavnik tveganja je tudi stres (v šoli, na delovnem mestu itd.). Alkohol jim je beg iz realnosti, začasno se jim dvigne samospoštovanje, postanejo boljše volje, so bolj sproščeni. Zelo povečano tveganje za nastanek odvisnosti imajo osebe, ki pričnejo uživati alkohol že zelo zgodaj (pred 15 letom starosti).

Posledice alkoholizma

Posledice prekomerne uporabe alkohola so številne in vsebujejo psihološke, telesne in socialne probleme: vnetje črevesja, slabost in bruhanje, vnetje jeter in ciroza jeter, agresivnost, tremor (nehoteno tresenje), srčne motnje, spolne motnje, ulkusi, demenca, vnetje živcev (periferna nevropatija), rak grla, žrela, požiralnika, jeter, anemija, motnje hranjenja (slaba prehranjenost), Korzakov sindrom, Wernickejeva encefalopatija, depresija, anksioznost, halucinacije, motnje zavesti, koma, povečana samomorilnost, težave v šoli, na delu, partnerske težave, nasilje v družini, finančne težave in še številne druge!

Odtegnitveni sindrom (odtegnitveno stanje) pri alkoholikih

Pri alkoholikih, ki so nenadoma prenehali s pitjem, se pojavi t.i. odtegnitveni ali abstinenčni sindrom. Najprej se kaže s tremorjem (nehotenim krčenjem), nemirom, razdražljivostjo, znojenjem, vročino. V nekaj dneh lahko pride do halucinacij, amnezije in t.i. delirium termens-a (močne halucinacije, huda zmedenost, tesnobnost).

Test alkoholizma

Preprost test za določitev odvisnosti od alkohola je ta, da če so se pri osebi v preteklem letu pojavili vsaj trije od spodaj naštetih znakov:

  1. močna potreba po pitju alkohola
  2. povečana toleranca (oseba potrebuje za enak učinek vse večjo količino alkohola)
  3. opustitev/zanemarjanje ostalih aktivnosti
  4. odtegnitveni sindrom
  5. težave pri obvladanju pitja
  6. vztrajanje pri pitju kljub zavedanju vseh posledic, ki jih takšno početje prinaša

Zdravljenje odvisnosti od alkohola

Zdravljenje je težavno in dolgotrajno. Odvisnost od alkohola je bolezen. Osnova za uspešno zdravljenje je abstinenca, ki omogoča alkoholiku, da ponovno zaživi in da se mu izboljša telesno, duševno in socialno stanje. Zdravljenje poteka v treh stonjah:

  • 1. stopnja je pripravljalna stopnja. V njej zdravnik določi stopnjo odvisnosti, se odloči o načinu zdravljenja.
  • 2. stopnja je psihoterapevtska stopnje, kjer se uvedejo različne metode psihoterapija (vedenjska, družinska psihoterapija …).
  • 3. stopnja je stopnja, kjer se alkoholiki vključijo v klube alkoholikov. V zdravljenje se vključijo tudi svojci. V Sloveniji obstajajo klubi alkoholikov že več kot 40 let. V njih naj bi alkoholiki dobili moč za vzdrževanje abstinence, bili med sebi enakimi, spremenili vedenje brez občutka krivde in si medsebojno pomagali.

Pri zdravljenju so v pomoč tudi zdravila, ki lajšajo odtegnitvene simptome in vzdrževanje abstinence (npr. apaurin, disulfiram…).

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top